Otthonfelújítási program 2021-2022

Utolsó módosítás: 0001.01.01

 

Az otthonfelújítási program keretében nyújtott állami támogatást már meglévő otthon 2021. január 1-jét követően megkezdett felújítására, bővítésére, korszerűsítésére, a beruházás költségének a felére lehet igénybe venni. A beruházás költségét a családnak kell megelőlegeznie, aminek a felét utólag tudja visszaigényelni a Magyar Államkincstártól. A maximum támogatási érték 3 millió forint, de kisebb összeg is igényelhető, viszont egy család egyszer veheti igénybe a támogatást, egy ingatlanra. 

A támogatás igénybevételének feltételei:

 • Legalább egy gyermek nevelése. Ebben az esetben a gyermek már a terhesség 12. hetétől számít, egészen a gyermek 25 éves koráig, ha együtt él a családdal.
 • Legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Ez ugyanúgy lehet felsőoktatási jogviszony, munkaviszony, amelyet maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben. Az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik. Ugyanakkor beleszámít minden nyugdíj melletti munkavégzés is. 
 • Köztartozás mentesség.


Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak, és a gyermeküket, gyermekeiket egyedül nevelő szülők is. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő, vagy gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosítja a szüleit, abban az esetben nem számít a gyermek életkora.

Elvált, külön élő, a gyermek szülői felügyeleti jogát közösen gyakorló szülők megoszthatják egymás közt a támogatást, ha mindketten ugyanúgy részt vállalnak a gyermek neveléséből. Az összeg számukra is ugyanakkora. Ha az egyik szülő egyedül neveli a gyermeket, a gyermekeket, akkor ő jogosult az otthonfelújítási támogatás igénybevételére.


 

Milyen munkálatokra fordítható az otthonfelújítási támogatás összege?

Az otthonfelújítási támogatás kültéri és beltéri munkákra egyaránt fordítható, például:

 • közműbekötés,
 • fűtés korszerűsítése,
 • új kazán vagy bojler beszerzése,
 • külső vagy belső szigetelés,
 • galéria vagy beltéri lépcső beépítése,
 • tetőcsere, tetőfelújítás,
 • nyílászárócsere,
 • napelemes rendszer kiépítése,
 • garázs felújítása,
 • nyári konyha felújítása
 • festés, mázolás
 • bizonyos asztalosmunkák.

Az anyagköltség és munkadíj fele-fele arányban igényelhető. A támogatás maximális összege összesen 3 millió forint lehet. Ez azt jelenti, ha 6 millió forintba kerül a felújítás, és ennek az egyik fele anyagköltség, a másik munkadíj, akkor fele-fele részben élhetnek a jogosultak mindkét támogatással. Tehát másfél-másfél millió forintot elszámolhatnak anyagköltségre és munkadíjra is. Fontos kiemelni, hogy a teljes összeget maga a felújító család előlegezi meg, és a Magyar Államkincstártól (MÁK) utólagosan igényelheti a felére a támogatást.Hogyan értelmezendő az anyagköltség és a munkadíj 50-50%-os megoszlása a támogatás összegében?

A következő példán keresztül bemutatjuk, hogyan lehet meghatározni egy adott projekt esetén az igénybe vehető támogatási összeget.

Teljes költség: 2.460.000 Ft
Anyagköltség: 1.599.000 Ft
Munkadíj:         861.000 Ft

A kormányrendelet alapján az igénybe vevő család a teljes projekt összköltségének 50%-át kaphatja meg támogatásként, amely jelen esetben 1.230.000 Ft. Ez az összeg két részre oszlik 50-50%-os arányban, tehát 615.000 Ft-ot számolhat el munkadíjra és ugyanennyit anyagköltségre is.

A benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25% munkadíjat és anyagköltséget tartalmazó számlának.

A fentiek alapján jelen projekt esetén:

Anyagköltség: 1.599.000 Ft     –   Támogatás: 615.000 Ft =          Maradék önrész: 984.000 Ft
Munkadíj: 861.000 Ft               –    Támogatás: 615.000 Ft =          Maradék önrész: 246.000 Ft

 

1.230.000 Ft az önerő és 1.230.000 Ft a támogatásMilyen adminisztráció szükséges a támogatáshoz?

Az ügyintézés és a támogatás igénybevételével járó dokumentáció teljes egészében intézhető elektronikus úton. A munkáról minden esetben szerződést kell kötni a kivitelezőkkel, amelyhez központilag egy egyszerű sablonszerződést biztosítanak. Ezek mellett az összes anyagköltségről és munkadíjról szóló számlákat a munka befejezését követő 60 napon belül el kell juttatni a MÁK-hoz. A MÁK-nak 30 napja van arra, hogy elbírálja a támogatást, majd 5 napon belül kiutalja a támogatási összeget. Tehát 35 napot kell várnia a jogosult családnak arra, hogy megkapja az államtól a felújítás teljes összegének a felét.

Hogyan fogják ellenőrizni a felújítás megtörténtét?

A kormányhivatalok feladata lesz az, hogy ellenőrizzék, ténylegesen megtörtént-e a felújítás, amire az otthonfelújítási támogatást igénybe vették. A kormányhivataloknak a támogatás kézhezvételétől számítva hat hónapjuk van az ellenőrzés elvégzésére.

 

Részletes tájékoztatás a támogatás igénybevételének feltételeiről

 

Használja ki az állami támogatást napelemrendszer telepítésére!

Keresse meg épületének tetejét és készítsen előzetes kalkulációt most!

 

Érdekli, mennyi támogatást tudna igénybe venni? Számolja ki OPTI kalkulátorunkban energiakorszerűsítésének várható költségeit!

Kalkuláció