Napelemes kisokos
Utolsó módosítás: 0001.01.01

 

Miért az MVM szolgáltatását válasszam?

 • Mert az MVM felelős, nemzeti közműszolgáltatóként a legjobb minőségű elemekből, hosszú távú garanciát biztosítva telepíti napelemes rendszerét,
 • mert biztos tulajdonosi hátterünknek köszönhetően hosszú távon is stabil partnerei leszünk,
 • mert a cégcsoport villamos energia szolgáltatói és más, szerteágazó energetikai ipari tapasztalatai során megszerzett szakértelmünkkel állunk az Ön rendelkezésére.

Miből áll egy napelemes rendszer?

A napelemes rendszer a napelem modulokból, inverterből, egyen- és váltakozó áramú egyéb villamos berendezésekből (csatlakozók, vezetékek, túlfeszültségvédelem), valamint a rögzítésre szolgáló tartószerkezet elemeiből áll.

A rendszer egyes elemeinek elhelyezésétől függően a hatályos Tűzvédelmi irányelvek megkövetelhetik tűzeseti távleválasztó beépítését is. Ennek szükségességét a helyszíni műszaki felmérés során ellenőrizzük.

Mi az a HMKE?

A hazai jogszabályi környezet 2008-ban definiálta a háztartási méretű kiserőművek, azaz a HMKE-k kategóriáját. A hatályos jogszabályi környezet alapján a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) létesítéséhez nincs szükség a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiadható villamos energia termelői engedélyre, de közcélú elosztóhálózathoz csatlakoztatása csak az adott területen működési engedéllyel rendelkező elosztói engedélyes hozzájárulásával lehetséges. A HMKE a felhasználó saját kisfeszültségű (1 kV-nál nem nagyobb feszültségű) hálózatára csatlakozik és csatlakozási teljesítménye (egy csatlakozási ponton) nem haladhatja meg az 50 kVA-t.

Mit jelent a szaldó elszámolás?

A szaldó elszámolás lehetőséget nyújt arra, hogy a napelemes rendszer csatlakozási pontjára vonatkoztatva legfeljebb éves elszámolási időszakban a hálózatból vételezett villamos energia mennyisége csökkentésre kerüljön a napelemes rendszer által megtermelt és a hálózatba betáplált villamos energia mennyiségével. Ennek megfelelően Ön tárolóként használhatja a közcélú villamos hálózatot, így a napelemes rendszer által megtermelt, de a háztartása szempontjából pillanatnyilag felesleges villamos energiát a hálózatba táplálhatja és később díjmentesen elfogyaszthatja.

Mennyit ér a napelemes rendszer által előállított villamos energia?

a HMKE által termelt villamos energia egységára, amíg a hálózatba betáplált villamos energia mennyisége az elszámolási időszakban nem haladja meg a hálózatból vételezett energia mennyiségét, egyenlő a teljes végfogyasztói árral (energia kereskedelmi díjak + forgalomarányos RHD és egyéb díjak + ÁFA, azaz kb. 37-38 Ft/kWh). Ha az elszámolási időszakban a hálózatba táplált villamos energia mennyisége nagyobb, mint a vételezett energia, akkor a többletért a villamosenergia-kereskedő, illetve egyetemes szolgáltató – számla ellenében – a HMKE üzemeltetője által felhasználóként fizetendő energia kereskedelmi díjnak megfelelő árat köteles fizetni (kb. 14-15 Ft/kWh). A hatályos jogszabályi környezetből következően a HMKE méretezésének gazdasági optimumát a saját felhasználás mértéke határozza meg. Ettől csak akkor lehet javasolt eltérni, ha a fogyasztási helyen a jövőben a villamos energia felhasználás jelentős mértékű növekedése várható.

Milyen élettartamú egy napelemes rendszer?

A napelemes rendszer fő alkotóelemei eltérő fizikai élettartammal rendelkeznek. A rendszer telepítési költségeinek általában több, mint felét kitevő napelem modulok esetében a fizikai élettartamot mintegy 30 évre becsülik. A telepítési költségek általában 15-20%-át jelentő inverter élettartama 10-15 év közötti, így a napelemek életciklusa alatt legalább egyszer cserélni szükséges. Az egyéb komponensek, megfelelő minőségű alkatrészek használata esetén, a napelemek teljes élettartama alatt kiszolgálhatják a napelemes rendszert.

Milyen lépésekből áll a napelemes rendszer telepítése?

 

  1. Helyszíni műszaki felmérés
  2. Szerződéskötés, előlegfizetés
  3. Igénybejelentő benyújtása, elbírálása
  4. Csatlakozási dokumentáció összeállítása, benyújtása és elbírálása
  5. Kivitelezés és részszámla kiegyenlítése
  6. Fogyasztásmérő cseréje, üzembehelyezés, fennmaradó vételár megfizetése.

 

Milyen követelményeknek kell megfelelnie az épületnek a napelemes rendszer telepítéséhez?

A napelemes rendszer telepítése az épület szempontjából elsősorban a tető típusával, állapotával (héjazat, szarufa) és a villamos mérőhely kialakításával kapcsolatban támaszt feltételeket. A helyszíni műszaki felmérés során kollégáink ellenőrizni fogják ezen tényezők megfelelőségét és ha beavatkozásra van szükség a telepítés előtt, akkor erről tájékoztatjuk Önt. A tető és/vagy a mérőhely esetleges korszerűsítése az Ön feladata és költsége.

Milyen előnyökkel jár a napelemes rendszer telepítése?

Napelemes rendszer telepítésével villamos energia felhasználásának jelentős részét közvetlenül megújuló energiaforrásból fedezheti, hozzájárulva ezzel a globális felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok és egyéb, a hagyományos villamosenergia-termeléssel együtt járó károsanyagok kibocsátásának mérsékléséhez. A felhasználási helyekhez közel eső (decentralizált) energiatermelést megvalósítva a napelemes rendszer működése csökkentheti a villamos energia rendszer szállítási veszteségeit is. A környezetvédelmi előnyökön túl a napelemes rendszer üzemeltetése gazdasági előnyt is jelent Ön számára, hiszen a hatályos jogszabályi környezet által biztosított szaldó elszámolás megteremti annak lehetőségét, hogy akár nullára csökkentse éves villamos energia költségeit.

A fűtési költségeimet is csökkenthetem napelemes rendszer telepítésével?

Igen. A telepített napelemes rendszer az Ön kisfeszültségű villamos hálózatához kapcsolódik, így az ugyanehhez a felhasználói hálózathoz csatlakozó különböző, kiskereskedelmi forgalomban széles körben elérhető villamos központi, illetve helyiségfűtő készülékek villamos energia felhasználását is képes fedezni. Természetesen a fűtési hőigények és a napelemes rendszer termelésének szezonalitásai közötti különbségek miatt ez alapvetően a jogszabályok által biztosított éves szaldó elszámolás mellett használható ki.