Gyakori kérdések
Utolsó módosítás: 0001.01.01

 

Mit nyújt az OPTI Comfort szolgáltatás?

Az OPTI Comfort egy komplex otthoni komfortrendszer, amely megújuló erőforrást használva biztosítja a ház fűtését, hűtését és használati meleg vízzel történő ellátását.

A rendszer a következő elemekből áll:

 • hőtermelő: monoblokk rendszerű levegő/víz hőszivattyú
 • hőleadó: mennyezeti felületfűtés és -hűtés
 • használatimelegvíz-tároló
 • helyiségenként, okostelefonos alkalmazással vezérelhető rendszer

Milyen elven működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú olyan fűtő/hűtő berendezés, amely az egyik oldalról kivont hőt a másik oldalra szállítja, tehát az egyik irányba fűt, a másikba pedig hűt. Mindenkinek van az otthonában „hőszivattyúja”, akinek van hűtőgépe vagy légkondicionáló berendezése. A hőszivattyús technológia tulajdonképpen a hűtőgép működési elvének a fordítottja. Míg a hűtőgép a készülék belsejében található meleg levegőt szállítja a készüléken kívülre, addig a hőszivattyú a külső környezetből vonja ki a hőt, és szállítja azt az épület belsejébe. Több hőszivattyútípus létezik, amelyek abban különböznek, hogy milyen környezetből képesek kinyerni és leadni a fűtéshez vagy hűtéshez szükséges energiát.

Milyen előnyökkel rendelkezik egy hőszivattyús rendszer?

Jelentősen csökkennek a rezsiköltségek: Ha egy háztartás hőszivattyúval állítja elő aszükséges energiáját, havi energiafelhasználási költségei jelentősen csökkenni fognak. Bár a villamos energia ára jelenleg még magasabb a földgáz áránál, a hőszivattyú részben megújuló energiát állít elő, azaz a felhasznált energia nagy részét a környezeti levegőből nyeri ki. A költségeket tovább csökkentheti a kedvezményes tarifaelszámolás, ugyanis a hőszivattyúra – a megújuló volta miatt – kedvezményes tarifát lehet igényelni.

Az ingatlan értéke növekszik: Egy hőszivattyús rendszerre a tudatos felhasználók gyakran tekintenek egyfajta befektetésként, hiszen telepítése után jelentős és időtálló értéknövekedést ér el az ingatlanuk az alacsony működési költségeknek és a magas komfortfokozatnak köszönhetően.

Csökken a karbonkibocsátás: A hőszivattyús technológia környezetbarát és energiatudatos, mert a részben megújuló technológiának köszönhetően csökkenthető a karbonkibocsátás.

Egyszerűen és gyorsan telepíthető: Mivel a hőszivattyú villamos árammal működik, így a földgázüzemű berendezésekkel összevetve további előnyként lehet említeni, hogy a telepítés folyamata lényegesen egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb.

Mit jelent, hogy a hőszivattyú egy egység energiából négy egység hőt állít elő?

A készülék működéséhez szükség van elektromos energiára, ez a hálózatból felvett energia jórészt a rendszer kompresszorát működteti. A fűtéshez, hűtéshez és a meleg víz előállításához szükséges energiát viszont már nem a hálózatból, hanem a környezeti levegőből nyeri ki a gép. A hőszivattyú akár a –15°C-os külső hőmérsékletből is képes energiát kinyerni és ezzel meleget biztosítani. Így tud a hőszivattyú egységnyi felvett teljesítményből többszörös hasznos teljesítményt produkálni.

A hőszivattyú-készülékek legfontosabb mutatója a COP-érték (jósági fok), amely egy energiahatékonysági mérőszám. Azt mutatja, hogy 1 kW felhasznált energiával hány kW energiát tud termelni az adott készülék. Minél magasabb a COP-értéke, annál jobb hatásfokú a hőszivattyú. Minden egyéb elektromos fűtési mód (elektromos kazán, fűtőpanel stb.) maximum a felvett energiát tudja leadni, azaz 1 kW áramból maximum 1 kW fűtési célú energiát tud előállítani.

A hőszivattyú viszont 1 kW áramból akár 4-5-ször annyi energia előállítására is képes a készülék minőségétől és a külső hőmérséklettől függően.

Mit jelent az, hogy a hőszivattyú monoblokk típusú?

A levegő-víz hőszivattyú két fajtáját különböztetjük meg: az osztott (split) és a monoblokk rendszerű készülékeket. Az osztott rendszerrel szemben a monoblokk hőszivattyúnál egy kültéri készülékünk van (beltéri nincs), melyben a hűtőkör egy gyárilag összeépített rendszerben kering. A működési elv mindkettőnél ugyanaz, de a monoblokk készüléknél a kültéri blokkban van gyárilag elhelyezve minden, amit az osztott rendszernél egy kültéri, egy beltéri egység és a köztük utólag kiépített hűtőkör tartalmaz.

Mennyire lesz zajos a készülék?

Egy hőszivattyú telepítésénél – nem alaptalanul – előtérbe kerülnek a zajkomfort szempontjai is. A készülék kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a gyártói katalógusban megadott hangnyomásszint megfelel-e a rendeleti előírásoknak. A zajforrás egyrészt a folyamatosan működő kompresszor és fűtési szivattyú, másrészt a nagy légmennyiséget megmozgató ventilátor. Gyakorlati tapasztalatok szerint általában nem a gép saját zajterhelése okozhat problémát, hanem a falfelületről visszavert zaj, ami a nem megfelelő elhelyezésre vezethető vissza. Kollégáink a tervezés során figyelembe veszik azokat a szempontokat, melyek a készülék legoptimálisabb elhelyezését biztosítják.

Hol helyezhető el a hőszivattyú?

A monoblokk hőszivattyút kültéren kell elhelyezni, a megfelelő rögzítést, az elektromos betáplálást és a keletkező kondenzvíz elvezetését megoldva. Legjobb megoldás talajon, gumibakra állítva elhelyezni a készüléket, hogy a rezgést semmilyen mértékben ne tudja átadni az épületnek.

Mekkora a rendszer helyigénye a lakáson belül?

Beltérben egy automatikadobozt, egy gépészeti szerelvényeket tartalmazó dobozt és egy használatimelegvíz-tárolót helyezünk el. Ezek a berendezések nem foglalnak nagyobb helyet, mint egy gázkazános rendszer.

Nem fog a készülék hideg időben, egy hosszabb áramszünet esetén elfagyni?

A monoblokk hőszivattyú egy kültéri egységből áll, ebben az egységben kering a hűtőközeg, illetve ide van beépítve az a hőcserélő is, amely a hőszivattyús kört és a fűtési kört szétválasztja, ezért idáig el kell hoznunk a fűtési kört is. Ez azt jelenti, hogy a fűtési kör egy rövid szakasza kültérre kerül. Ebben az esetben fellép az elfagyás veszélye. Alapesetben az elfagyás ellen a gép automatikusan védi a rendszert, ha hosszabb időre leáll a fűtés, időnként beindul a fűtési keringtető szivattyú. Probléma akkor léphet fel, ha a fűtés azért áll le, mert áramkimaradás lép fel, ekkor ugyanis a cirkuláció sem működik. Van megoldásunk:

Az OPTI Comfort rendszerekbe épített monoblokk készülékek fagyvédelmi rendszerrel vannak ellátva, így biztosítva vannak az áramszüneti fagyveszély ellen.

Mit jelent a felületfűtés/-hűtés?

A felületfűtést padlófűtéssel, mennyezetfűtéssel vagy falfűtéssel alakíthatjuk ki. A hőszivattyús készülék fűtési üzemmódról hűtési üzemmódba kapcsolható a termosztát használatával, ezt nevezzük reverzibilis üzemmódnak. Így tud a hőleadó felület fűteni és hűteni is.

Az OPTI Comfort rendszerek mennyezeti hőleadók és gipszkarton álmennyezet telepítésével vannak kialakítva.

Milyen előnyökkel rendelkezik a felületfűtés/-hűtés?

Komfortos: Az alacsony hőmérsékletű felületfűtés sugárzó fűtés, ami azt jelenti, hogy a konvekciós hőleadással szemben komfortosabb és energiatakarékosabb is, mivel ugyanaz a

helyiség-hőmérséklet jobb hőérzetet biztosít. A mennyezeti hőleadással való hűtés és fűtés során a száraz szerelési mód (gipszkarton álmennyezet) miatt a hőnek csak egy kb. 1 cm-es kartonrétegen kell áthatolnia, ezáltal jobb a hőleadás, könnyebben és gyorsabban szabályozható a hőmérséklet. Ennél a hőleadásnál tud érvényesülni a helyiségenkénti szabályozás, így tudunk a helyiségek eltérő hőigényére reagálni és ezzel maximális energiamegtakarítást elérni.

Költséghatékony: A felületi hőleadás a komfortérzeten túl az üzemeltetési költségeket tekintve is kedvező megoldás, mivel ezzel a hőleadó típussal lehet a legalacsonyabb előremenő vízhőmérséklet mellett biztosítani a kért helyiség-hőmérsékletet.

Egészséges: A felületfűtés/-hűtés a lakótérben egészséges környezetet biztosít, hiszen teljes egészében sugárzó fűtésről van szó, nincs konvekciós hatása, azaz a hőleadás nem jár légmozgással, levegőáramlással, ezáltal kifejezetten ajánlott allergiások számára is. A felületfűtés/-hűtés során nincs legionella (pangó vizek környezetében élő baktérium), és mivel nincs levegőcirkuláció, nem kedvez a vírusok terjedésének sem.

Kényelmes: Esztétikus belteret biztosít, hiszen nincsenek látszó gépészeti elemek a lakótérben. A rendszer könnyen telepíthető, gyors és tiszta munkavégzést garantál. Mivel nincsenek mechanikus alkatrészek, nem fordul elő korrózió és vízkőlerakódás, ezért ez a fajta hőleadó rendszer karbantartásmentes.

Megtarthatom-e a régi radiátoros rendszeremet a hőszivattyús készülékre történő átálláskor?

Radiátoros hőleadó rendszert nem javaslunk hőszivattyúval alkalmazni. A radiátoros fűtési rendszerek 55-60 °C-os előremenő vízhőmérsékletre lettek tervezve, ott tudják leadni névleges teljesítményüket. Ezzel szemben a hőszivattyú alacsonyabb hőmérsékletű közeget állít elő, optimálisan 30-35 °C-os kilépő vízhőmérsékletre lett tervezve, itt tudja elérni az optimális teljesítményét. Ha kilépünk ebből a tartományból, akkor a berendezés hatékonysága csökkenni fog az ígért értékhez képest. A hőszivattyú által termelt alacsony hőmérsékletű fűtővízzel csak a felületfűtési (padló-, mennyezet- és falfűtési) rendszerek tudnak hatékonyan működni, megfelelő épületszigetelés és tökéletesen záródó, szigetelt nyílászárók mellett. Természetesen meg lehet emelni a hőszivattyúk kilépő vízhőmérsékletét akár 60 °C-ig is, de ebben az esetben a rendszerünk áramfelvétele megnő, így a hatásfoka romlik. Ezen túl a radiátorok hűtésre sem a legideálisabbak, mert a hőleadó felületen a levegő páratartalma kicsapódhat, ami csepegő vizet és korrodálódó radiátorokat eredményez. A hőszivattyú leginkább alacsony hőmérsékletű felületfűtésben és -hűtésben hasznos igazán.

Hogyan állítja elő a rendszer a használati meleg vizet?

A használati meleg vizet szintén a hőszivattyú állítja elő, mégpedig előnykapcsolással. Ez ugyanazon az elven működik, mint egy kombi gázkazánnál, azaz melegvíz-vételnél egy háromjáratú szelep előnybe helyezi a melegvíz-termelést a fűtéssel szemben. A használatimelegvíz-tárolók szigeteltek, és belül egy nagy felületű hőcserélővel rendelkeznek, amely biztosítja a gyors felfűtést. Ezenfelül a használatimelegvíz-tárolók elektromos fűtőpatronnal is kiegészíthetők. Mivel a hőszivattyúk alacsony hőmérsékletű víz előállítására képesek, így használati meleg víz előállításakor arra kell törekedni, hogy a lehető legalacsonyabb melegvíz-hőfokot állítsuk be kívánt vízhőmérsékletként – ez fürdésre jellemzően a 42°C.

Hogyan működik a hőszivattyús rendszer vezérlése?

A helyiségtermosztátok mérik a hőmérsékletet és a relatív páratartalmat helyiségenként. Ezek a termosztátok adják az indítójelet a hőszivattyú számára, ha fűtési vagy hűtési igény keletkezik. A termosztátoknak van még egy nagyon fontos szerepük: hűtésnél védik a mennyezetet a párakicsapódástól. Ha a helyiség páratartalma eléri a harmatpontot (egy olyan hőmérsékletet, amely alatt a felületeken kicsapódik a levegő páratartalma), a termosztát leállítja az adott helyiség hűtését.

Az OPTI Comfort rendszerrel a precíz érzékelőknek, vezérlésnek és a különböző időprogramoknak, időjárás-követő szabályozásnak köszönhetően jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás.

Mit jelent, hogy H tarifát vehetek igénybe a rendszerhez?

Az OPTI Comfort rendszerhez telepített monoblokk hőszivattyúhoz biztosítjuk a kedvezményes díjszabású H tarifa igénybevételének ügyintézését, valamint az

ahhoz szükséges teljes körű kivitelezést.

A H tarifa jellemzői:

 • Gazdaságos és környezetbarát hőszivattyú-berendezésekre vonatkozó villamosenergia-tarifa, mely az ország egész területén elérhető.
 • Díja 30-40%-kal kedvezőbb, mint a (normál) A és B tarifáé.
 • Október 15-től április 15-ig vehető igénybe, de a nap 24 órájában rendelkezésre áll.
 • Főleg fűtésre használható – fűtési idényben a kedvezményes H tarifa kerül kiszámlázásra, míg az ezen kívüli időszakban (pl. nyáron hűtési üzemmódban) a normál A1-es tarifa.
 • Külön mért, kéttarifás mérőberendezés (2 villanyóra) szükséges hozzá.

Mennyi ideig tart a rendszer kiépítése?

A kivitelezést helyszíni felmérés, egyéni tervezés, ajánlatadás és szerződéskötés előzi meg.

A helybeni kivitelezés teljes folyamata ideális esetben 5 nap alatt megtörténik. Ez idő alatt szakértő csapatunk kiépíti a teljes rendszert, festéskész állapotban adva át az érintett felületeket. A minél gyorsabb és zökkenőmentesebb munka érdekében erre az időre a lakóknak célszerű kiköltözniük az ingatlanból.

Mi az OPTI Comfort rendszer kiépítésének folyamata?

 1. Helyszíni műszaki felmérés: az MVM Optimum Zrt. szakemberei a helyszínen felmérik az épület műszaki paramétereit, hőigényét és az Ön felhasználói szokásait, és ezt követően megtervezik a felmért adatokhoz ideálisan illeszkedő rendszert.
 2. A rendszer megtervezése, hidraulikai méretezése, bordaváz és panelkiosztások megtervezése, a vezérlés tervezése.
 3. A kivitelezés folyamata: anyagbeszerzés, hőszivattyú telepítése, gépészet, automatika kiépítése, kettős bordaváz kialakítása, panelek elhelyezése, osztó-gyűjtők elhelyezése, idomok, kötések elkészítése, rendszerfeltöltés, nyomáspróba, próbaüzem, légtelenítés, beszabályozás, gipszkartonozás.
 4. Kedvezményes H tarifa ügyintézése.
 5. H tarifás mérőhely kialakítása.
 6. H tarifás mérőóra felszerelése.
 7. A rendszer üzembe helyezése.
 8. Kezelési ismeretek átadása.
 9. A rendszer műszaki átadása.
 10. Üzemeltetés.

Igénybe vehetem az 50%-os otthonfelújítási támogatást az OPTI Comfort rendszer kiépítésére?

A szükséges feltételek teljesülése esetén természetesen igen, hiszen az OPTI Comfort rendszer kiépítése fűtéskorszerűsítésnek számít, amely a rendelet által meghatározott felújítási munkálatok közé sorolható.